topbella

2010 m. kovo 2 d., antradienis

TRAVIATA


Giuseppe Verdi (1813 - 1901). Kompozitorius, sukūręs “La Traviata” (itališkai – puolusi moteris). “Ta gražuole buvo susižavėję prašmatniausieji Paryžiaus vyrai(...) Aukštos kilmės meilužiai jai įdiegė grakščias manieras ir itin malonią kultūrą. (...) 1884 metais Marie Duplessis buvo laikoma elegantiškiausia Paryžiaus moterimi. Visi ja žavėjosi, jausdami pagarbą ir gailestį, nes ji stovėjo neabejotinai aukščiau savo profesijos.” Šitaip A.Mourois biografiniame romane “Trys Dumas” rašo apie anų laikų kurtizanę Marie Duplessis... Neturtingųjų Normandijos valstiečių duktė Marie Duplessis (Violettos “Traviatoje” prototipas) atvyksta į Paryžių ieškotis darbo. Nepaprastas jos grožis traukia prie jos turtingus globėjus ir greitai ji tampa viena ryškiausių praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio Paryžiaus demimondo žvaigždžių. 1852 m. Paryžiuje pamatęs “Damą su kamelijomis”, G.Verdi kartu su libretistu F.M.Piave imasi operos , kurią neapibrėžtinai pavadina “Traviata”, kūrybos. Operos premjera įvyksta 1853 metų kovo 6d. Venecijos La Fenice teatre. tačiau autoriaus laukė netikėtumas – “Traviata” patyrė visišką fiasko (manoma dėl solistų nekompetencijos, tačiau kompozitorius suprato, kad nesėkmės priežastys, matyt, svaresnės. Publiką papiktino, kad pagrindinė operos veikėja – parsiduodanti moteris, supama tokio pat sugedusių papročių pasaulio), po pirmojo “Traviatos” pastatymo nesėkmės, 1854 m. jau kitame Venecijos teatre san Benedeto operą lydėjo didelis pasisekimas. Taip prasidėjo “vargšės nusidėjėlės” kelionė po pasaulio scenas.
Taigi praėjusį šeštadienį buvome Operos ir baleto teatre. Aš buvau pirmą kartą. Įspūdį tikrai paliko, nors buvo ne taip, kaip tikėjaus :) bet vertėjo tikrai apsilankyti. Patariu, nebūtinai Traviatą bet kažką bent jau ;))
reikia kartais pasikultūrinti ;))

Visų pirma, atlėkę į rūmus ieškojom, kur yra jų garsusis karštasis šokoladas :))) Prieš prasidedant operai pasimėgavom tuo legendiniu šokoladu. Nu man tai žiauriai skanus, o kitiems - jokio skirtumo :))) toks tirštas, nei kartus, nei saldus, nu nemoku nusakyt :) po to tęsėm desertu su maskarponės sūriu...nu žodžiu, vien malonumas :)

Taigi prasidėjo opera. Pirmiausia prieš tai perskaitėme, apie ką jinai, kad maždaug būtų aišku, nes dainavo - itališkai :))) Bet pasirodo virš scenos buvo titrai - vertimas lietuviškai :)) bet, kas neturėjo akinių, neįžiūrėjo, ką ten rašė ir nesuprato, ką dainavo...

Na, nemoku apsakyti to įspūdžio, kuris užplūdo pačioje operos pradžioje, kai kokie keli šimtai dainininkų dainavo itališkai pagal G. Verdi žinomiausią kūrinį, lietuviškai ta daina skamba taip:
Pakelkim, pakelkim mes taurę linksmybių! ir t.t. Žinot, ane tą dainą, bent jau melodiją :))) ??

Tai va, labai įspūdingai visa tai atliko, (atseit vyko kažkoks balius, visi pasipuošę......). Kai dainavo, šiurpuliukai bėgo per kūną :)) O po visos operos supratau, kad nieko nėra įspūdingiau operoje, kai visas didelis būris dainuoja, o ne pavieniai veikėjai...

Bet kai kas mane ir nuvylė. Nugi pats operos pastatymas. Pačios Traviatos tema - meilė iš 19 amžiaus laikų, na o pastatymas - šiuolaikinis. MINIMALISTINIS.  Visoj scenoj - viena krištolinė lova. Arba iš dangaus kabo žibantys raudonai "siūlai" (sakėm, iš Kinijos, nes jie dėl tokių visokių diodų pamišę).  Na šiek tiek priminė striptizo stulpus, arba išvis striptizo klubą...
Kas baisiausia, pradžioje visas būrys atlikėjų scenoje buvo apsirengę - "ružavai"! Nu baisu. Lakstė po sceną padavėjos su trumpučiais ružavais šortukais. Kūrinys toks didingas, bet toks pigus, kičinis, dirbtinis pastatymas sumenkina visą operą!

O aš tikėjaus didingų, prabangių, gigantiškų rūbų, kažko panašaus į:


Bet buvo tiesiog paprasti kostiumai, tik nebent pagrindinė veikėja su suknelėm kažkokiom styrančiom buvo.. Edmundas Seilius - pagrindinis veikėjas (Violetos mylimasis) išvis iš tolo atrodė, kad buvo su džinsais! Ar ten kažkokiom melsvom kelnėm, užsimetęs "kožą"... Na, tai mane nuvylė. Bet ką žinau, atseit čia menas...
(Čia operos pabaigoje, jau visi apsirengę ne ružavai, o salotine spalva :)))) Raudona suknele - pagrindinė veikėja - Violeta - A.Grigorian)

Apie patį Seilių...jis gi Marijampolės choro vadovas...dabar supratau, kodėl jo amžinai nebūvo su choru...jis operoj gieda....bet kai aš jį išgirdau...siaubas...kas jį dar leido ant scenos! Jis neišrėkia, kiek reikia! Jo balsas - toks silpnas, kad ten vos buvo įmanoma jį girdėt. Scenoje buvo ir kitų vyrų, kurie daug geriau išrėkdavo nei Seilius. Ir sodresni balsai... o jo toks nupiepęs, nu šakės... :))) Ir dar mat pagrindinį veikėją vaidino... Gėda!

Tai va, aišku per pertrauką vėl mėgavausi karštuoju šokoladu :))

Na, dabar laukiu nesulaukiu, kada vėl galėsiu nuvykti į Operos ir baleto teatrą, bet šįkart noriu pamatyt patį baletą ;) O dėl operos...sakau, tikrai vertėjo pamatyt, jau vien dėl to, kad niekad nebuvau buvus... :))

1 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 
mintys© Diseñado por: Compartidisimo